NALCO GET MT Exam General Aptitude Questions | NALCO Recruitment Exam General Aptitude Question Paper

NALCO GET MT Exam General Aptitude Questions | NALCO Recruitment Exam General Aptitude Question Paper

1 Canary islands are dependencies of ?
(a) Spain
(b) Portugal
(c) Germany
(d) U.K.
Ans : a

2. The Strait which separates Asia from North America is
(a) The Bering Strait
(b) The Palk Strait
(c) The Strait of Gibraltar
(d) The Strait of Malacca
Ans : a

3. Long treeless grassy palms are characteristics of
(a) Campos
(B) Llanos
(c) Pampas
(d) Prairies
Ans : d

4. Which of the following is not a desert?
(a) Gobi
(b) Kalahari
(c) Sahara
(d) Cotopaxi
Ans : d

5. The highest waterfall of the world is ?
(a) Niagara Falls
(b) Boyomar Falls
(c) Salto Angel Falls
(d) Khone Falls
Ans : c

6. Amongst the following, which is the largest island?
(a) England
(b) Japan
(c) Borneo
(d) New Guinea
Ans : d

Which is the world’s largest desert?
(a) Sahara
(b) Gobi
(d)Takala Makan
Ans : a

8. Which of the following is the largest river in the
(a) Nile
(b) Congo
(c) Ganges
(d) Amazon
Ans : d

9. Which of the following is the highest plateau in the word?
(a) Colorado Plateau
(b) Pamir Plateau
(c) Patagonia Plateau
(d) Potwar Plateau
Ans : b

10. Niagara Falls are in ?
(a) Australia
(b) U.K.
(c) South Africa
(d) USA
Ans : d

11. Which of the following pairs is not correctly matched?
(a)Algeria -Niger
(b) Brazil -Amazon
(c) Iraq -Tigris
(d) Myanmar –Irrawady
Ans : a

12. The average elevation of Tibetan Plateau above sea level is ?
(a) 2Km
(b) 3Km
(c) 4Km
(d) 5Km

13. Which one of the following countries has the longest international boundary with India?
(a) Bangladesh
(b) Bhutan
(c) China
(d) Pakistan
Ans : c

14. Adam’s bridge connects
(a) Amman and Damascus
(b) Dhanushkodi (Ramesvararn) and Talaimannar
(c) Israel and Jerusalem
(d) Persian Gulf and Gulf of Oman
Ans : b

15 Hawaiian Islands are located in
(a) South Pacific Ocean
(b) North Pacific Ocean
(c) South Atlantic Ocean
(d) North Atlantic Ocean
Ans : b

16 The Ocean between America and Europe is called
(a) Pacific
(b) Arctic
(c) Atlantic
(d) Southern
Ans : c

17. Ljublajana is a part of
(b) Portugal
(d) Russia
Ans : a

18. Fiji islands are a part of
(b) Malaysia
(d) Australasia
Ans : a

19. The Strait connecting Arabian Sea and the Bay of Bengal is
(a) Bering strait
(b) Dover Strait
(c) Palk Strait
(d) Vermosa Strait
Ans : a c

20. Myanmar is a new name of
(a) Burma
(b) Philippines
(c) Thailand
(d) Vietnam
Ans : a

21. Of the following, the country which is not in Oceania is
(b) Barbados
(c)New Zealand
(d) Papua New Guinea
Ans : c

22. Which of the following is the deepest lake?
(a)Lake Victoria
(b)Caspian Sea
(c)Lake Superior
(d) Lake Baikal
Ans : d

23. Which of the following is wrongly matched?
(a) Baghdad -Tigris
(b) Cairo -Rhine
(c)London -Thames
(d)New York –Hudson
Ans : b

24. The Hawaii islands are the top of submerged
(a) block mountains
(b) folded mountains
(c) volcanic mountains
(d) dome mountains
Ans : c

25. Which is the largest Gulf in the world?
(a) The Gulf of Cambay
(b) The Persian Gulf
(c) The Gulf of Mexico
(d )None of these
Ans : c

26. The Great Barrier Reef is
(a) Conglomeration of corals in Australian waters
(b) Mountain range in Utah, U.S.A.
(c) Salt hills of Afghanistan
(d) Sub -Oceanic mountain in South China Sea
Ans : a

27. The hottest place in the world is
(b) Jaisalmer, India
(c)Dallol, Ethiopia
(d) Azizia,Libya
Ans : c

28. The country that has the greatest length of the day during summer is
(a) Australia
(b) Mexico
(c) Nigeria
(d) Norway
Ans : c

29. The climate of a place depends upon
(a) its distance from the equator
(b) its height above sea level
(c) Both the above
(d) Neither of the above
Ans : c

30. The maximum temperature in Thar desert during the month of May is between (in Degree centigrade)
(a) 35-37
(b) 37-39
(c) 40-43
(d) 43- 45
Ans : c

31. The Greeks classified the world climates into
1. Torrid zone or tropical climate
2. Temperate zone or moderate climate
3. Frigid zone or cold climate
Which of the following factors formed the basis of this classification ?
(a) Temperature
(b) Relative humidity
(c) Precipitation
(d) Wind direction
Ans : a

32. A place having an average temperature of 27 C and an annual rainfall of over 200 cm, it could be ?
(b) Singapore
(d) Moscow
Ans : b

33. Assertion (A) :Vegetation is the Index of climate
Reason (R) :Rainfall and temperature predominantly affect the type of vegetation.
In the context of the above two statements, which one of the following is correct?
(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.
(b) Both A and R are true but R is not a correct explanation of A.
(c) A is true but R is false
(d) A is false but R is true
Ans : a

34 Extensive subsistence agriculture is
(a) Farming on the slopes of Western Ghats
(b) Farming in the thickly populated areas
(c) Farming in the thinly populated areas
(d) Farming in the forests of equatorial region
Ans : c

35.If there is high rainfall, abundant sunshine, gently sloping land and well drained soil, for which crop are the conditions most suitable?
(a) Jute
(b) Rice
(c) Sugarcane
(d) Tea
Ans : d

36. Which of the following soils is very hard to cultivate?
(a) Alluvial
(b) Black
(c) Red
(d) Sandy
Ans : a

37. Sucrose content in sugarcane decreases
(a) if frost occurs during the process of ripening
(b) if high rainfall occurs during the period of growth of the plant
(a) if there is high temperature during the time of ripening
(d) if there is fluctuation in temperature during the period of growth of the plant
Ans : b

38. The important feature of shifting cultivation is
(a) Cultivation by transplantation
(b) Cultivation of Leguminous crops
(a) Change of Cultivation site
(d) Rotating of crops
Ans : c

39. Fertility of soil can be improved by
(a) Adding living earthworms
(b) Adding dead earthworms
(c) Removing dead earthworms
(d) Removing living earthworms and adding dead earthworms
Ans : a

40. The crop associated with retting process is
(a) Wheat
(b) Rice
(c) Jute
(d) Cotton
Ans : c

41. In which of the following regions plantation agriculture is largely practised?
(b) Semi-arid
(d) Temperate
Ans : c

42. World’s largest producer of jute is
(a) Bangladesh
(b) Burma
(c) India
(d) Pakistan
Ans : c

43. Which one of the following statements correctly defines the term transhumance?
(a) Economy that solely depends upon animals
(b) Farming in which only one crop is cultivated by clearing hill slopes
(c) Practice of growing crops on higher hill slopes in summer and foothills in winter
(d) Seasonal migration of people with their animals up and down the mountains
Ans : d

44. The barriers that can prevent small farmers in many nations from participating in the green revolution include
(a) money for investment
(b) education
(c) small size of farms
(d) all the above
Ans : d

45. Which of the following refers to ‘Green Manure’?
(a) Adding NPK fertilizers to the soil
(b) Growing leguminous crops and ploughing it
(c) Adding farmyard manure
(d) Applying slurry manure obtained from Gobar gas plants
Ans : b

46. Which of the following is not a cash crop
(a) Cotton
(b) Groundnut
(c) Jowar
(d) Jute
Ans : c

47. Which of the following types of soils have a marked capacity to retain water?
(a) Desert soil
(b) Laterite soil
(c) Red soil
(d) Regur soil
Ans : d

48. The ideal climatic conditions for the cultivation of rice are
(a) Rainfall above 100cm, temperature above 25’ C
(b) Cool and moist climate for the entire crop period
(c) Rainfall below 100cm, temperature below 25’ C
(d) Warn and dry climate during the entire crop period
Ans : a

49. Which crop is generally sown to restore and maintain soil fertility?
(a) Barley
(b) Jowar
(c) Maize
(d) Pulses
Ans : d

Which of the following countries consumes more fish than any other country in the world?
(a) Japan
(b) Great Britain
(c) France
(d) China
Ans : a


Post a Comment